Släktforskning

 

Jag har arbetat med släktforskning sedan 1992. Det är något som har legat mig varmt om hjärtat ända sedan barndomen. Att få ta del av släktens förehavanden på olika nivåer i samhället genom gångna sekler har för mig varit, och är en fascinerande resa.

Gustav Vasa

Gustav Vasa

.

Jag vill sända en tanke till mina förfäder och släktingar, både manliga som kvinnliga, för deras duglighet genom tiderna som flytt. Det är tack vare dem som jag fått förmånen att komma till denna värld. Genom deras fostran, generation efter generation med allt vad det innebär, har det format mig till den person jag är idag. Några bland dessa förfäder var de svenska kungarna Gustav Vasa och hans son kung Erik XIV sedan går min släktgren via Eriks dotter Constantia som är min 11:e gammelmormor. Constantia var född och uppvuxen på Stockholms slott Tre Kronor. Förutom denna kungagren finns alla de fyra stånden representerade bland mina förfäder.

.

Erik XIV

Erik XIV

Kung Erik XIV riksvapen från hans kröning 1561. Eriks döttrar Virginia och Constantia Eriksdöttrars vapenbilder går även att finna i deras fars Riksvapen.

Eriks två döttrar Virginia och Constantia har i sina vapen, Virginia Vasen och Constantia Folkungalejonet. Folkungalejonet leder oss tillbaka till bland annat Birger Magnusson Jarl som även han är en av anfäderna och dessutom ett 30-40 tal gånger. Vilket Birgers farbröder Karl Döve och Birger Brosa också är.

Det här är ett exempel på vad man kan hitta när man fördjupar sig i sina förfäder och deras historia.

Sedan år 1992 driver jag Köhlers Genealogical Travel Service. Det är ett företag som bland annat riktar sig till svenskamerikaner som försöker få kontakt med sina ”borttappade” släktingar i Sverige. Jag hjälper naturligtvis även andra med forskning om så önskas.

En verklig höjdpunkt i arbetet är då man tar telefonen och ringer till den amerikanske klienten med hälsning från den återfunna släkten i Sverige.

Ett fall som jag kommer ihåg särskilt bra är en farmare från mellanvästern, som på sin ålders höst skulle på resa till Sverige och försöka spåra sina svenska släktingar. Denne mans farfar hade emigrerat till USA i sin ungdom. Farmaren sände mig de nödvändiga uppgifter jag behövde för att starta efterforskningen. Det visade sig snart att farmarens farfar var bondson från en gård i Skåne, och att gården idag ägdes av farmarens farfars brors barnbarns barn. I detta fall var det bara för svenskamerikanen att sätta sig på flyget till Köpenhamn. Väl där hyrde han en bil och körde till farfaderns födelsegård som låg på andra sidan sundet på den svenska sidan. Farmaren fick bo med sin fru i en gammal undantagsstuga på gården, och tro det eller ej, där fanns också farfaderns vagga bevarad! Här kan man verkligen tala om en lyckad familjeåterförening för alla inblandade.