Don Johanson

Jag är son till svenska immigranter, har en farbror som var olympisk guldmedaljör (Ivar Johansson). Självklart har jag sedan långt tillbaka varit intresserad av att få veta mer om mina svenska förfäder. För några år sedan blev drömmen verklighet. Jag fick kontakt med Anders Köhler, som kunde hjälpa mig att spåra mina släktingar och mitt ursprung.

Vi möttes i Norrköping och redan efter några få dagar hade vi lyckats ”hitta” min släkt så långt tillbaka som till 1600-talet. Vi besökte också orter och platser där mina förfäder levt och verkat, kyrkogårdar där mina förfäder begravts. Det var en spännande och givande upplevelse som mer än någonsin fick mig att känna starka band till Sverige.

Kanske ännu mer spännande var upptäckten av att Anders och jag på långt håll faktiskt är släkt med varandra. Vi härstammar båda från en och samma förfader, vid namn Anders Qwarfort, som levde under tidigt 1600-tal.

Jag hade stor behållning av att träffa Anders som är nyfiken på och har stora kunskaper om många olika områden. Jag hade tur som fick träffa och jobba tillsammans med honom och vi har fortfarande kontakt med varandra. Till alla som vill spåra sina svenska förfäder, kan jag verkligen rekommendera att ta kontakt med Anders Köhler

Professor Don Johanson
Director Institute of Human Origins
Besök gärna hemsidan för Institute of Human Origins.